Vuarnet

Vuarnet

Vuarnet е френска марка за очила с една истински вдъхновяваща история. Тя започва през 1957г., на улица Boissy d’Anglas в Париж, в работилниците на Roger Pouilloux.

1957 година
Изобретяването на Skilynx

Този иновативен оптик, който е и страстен скиор, създава изключително стъкло за слънчеви очила, което не само предпазва очите на скиора, но и значително повишава контраста, като помага да се виждат по-добре неравностите по терена, дори и в облачно време. Той нарича това стъкло Skylinx.

“Един оптик дойде при мен и искаше да нося слънчевите му очила. Сложих ги за спускането на Олимпийските игри. Бяха феноменални! Победих! Победих! После той ми направи предложение, на което нямаше как да откажа.”

Jean Vuarnet

Тази победа, страстта към зимните спортове и общата им визия, сприятеляват двамата мъже, и те решават да обединят сили за създаване на бранд за очила, който да отразява тяхното виждане – иновативен, ефикасен и елегантен.  Така се ражда Vuarnet.

Jean Vuarnet е пионер в своята дисциплина, като постоянно е търсил нови техники и начини за усъвършенстване: той е първия скиор, развил техниката наречена ‘шус’, която спускачите ползват до днес.

60-те, model 02
Икона отвъд времето

Моделът 02 е бил и все още е неоспорван шаблон за елегантност по снежни писти, но това не изключва присъствието му и по червени килими. Той бързо е навлязъл и в живота на известни личности като Роми Шнайдер и Мик Джагър

model 06
френският чар

През 1969г. модел 06 се е превърнал в легенда, понеже е предпазвал красивите очи на Ален Делон от ослепителната Роми Шнайдер във филма Click на Jacques Deray.

70-те
Глетчерът. Защита и стил.

През 1974г. Е създаден първият ‘Глетчер’ на Vuarnet, във версия предназначена специално за планинари. Това са очила с върховна защита и силно филтриране на стъклата, допълнени от странични защитни приставки срещу студен въздух и коси слънчеви лъчи. Един от първите, опитали предимствата на тези очила, е френския планинар Jean Atanassieff, който е участвал в първата френска експедиция, покорила връх Еверест на 15 октомври 1978г. Много бързо успехът на модела е покорил и равнините. Miles Davis редовно е излизал на сцена с Глетчера си.

model 03
духът на Калифорния


Моделът 03, а и Vuranet като цяло, дължат част от световния си успех на Jeff Bridges в ролята му на The Dude в The Big Lebowski на братя Коен (1998)

80-те
Американската мечта

Vuarnet дебютира в САЩ като официален спонсор на Летни олимпийски игри 1984 в Лос Анджелис.

Тогава се налага и израза, използван от марката и до днес – ‘It’s a Vuarnet day’ – използван от радиоводещи за да предвещаят слънчево време.

САЩ бързо се превръща във водещ пазар за марката, а с това настъпва и нова ера за Vuarnet по целия свят.

2015
отново на светло

Vuarnet пуска съвременна версия на знаменития Глетчер, маркирайки началото на нова епоха. Успехът на новия модел надминава този на оригиналния, благодарение на най-известния таен агент (да, знаем, че това за таен агент не говори добре) в историята – Джеймс Бонд, изигран от Daniel Craig в Specturm. Моделът лесно се превръща в ежедневен градски ‘Авиатор’ с махане на страничните защитни сенници.

2016
Vincent Cassel, новото лице на Vuarnet

Няма по-естествена колаборацията от тази между Vincent Cassel и Vuarnet. Френски актьор с глобално присъствие, очарователен и пленяващ. Познат с безкрайната си енергия, той перфектно представя същността на Vuarnet: елегантност и динамика.

2017
Отваряне на първия бутиков магазин на марката

28 RUE BOISSY D’ANGLAS, PARIS 8

За 60-тата си годишнина, Vuarnet открива първия си бутик в Париж – на мястото, откъдето тази история започна.

превъзходното френско ноу хау

Френската държава издаде на Vuarnet и тяхното производство сертификат Living Heritage Company (фирма, поддържаща традиции/наследство) – признание, което се издава на френски компании за тяхното отличие в традиционно и индустриално ноу-хау.

Повечето дизайнери на очила днес залагат повече на модата – тук блестящо камъче, там някой елемент от бижутата им. Когато се стигне до истинската причина да носим слънчеви очила – стъклата, които ни осигуряват защита и комфорт – всички избират доставчика с най-добрата оферта, която покрива минимума. В резултат, колкото и да са хубави и/или скъпи, повечето слънчеви очила се характеризират с един от 3-те популярни цвята – кафяво, сиво (черно) и зелено, много рядко с поляризация*. И това е..

Когато видяхме Vuarnet за първи път, това, което ни впечатли най-силно, е че техния основен продукт са стъклата. Рамката, която ги носи, идва на второ място, но това не означава, че очилата им не са изящни. Означава само, че зрението е основния фокус на работата им. Дори и за нетренирано око е видно как техните стъкла са творение на професионалисти-оптици. Като запален скиор, Roger Pouilloux се е постарал да създаде ултимативното стъкло ‘с всички екстри’. В крайния продукт ясно личи страстта, която той е вложил в направата на Skilynx.

Стъклата на Vuarnet:

 • се произвеждат в завода на Vuarnet в Meaux, Франция
 • са направени от химически темперирано стъкло | повечето слънчеви очила са с лещи от пластмаса
 • са съставени от 100% силициев диоксид => 100% рециклируеми
 • са с по-добри оптични свойства от обикновените слънчеви очила
 • са много по-устойчиви на надраскване, в сравнение с пластмасовите лещи
 • са по-леки от обикновените стъклени (минерални) лещи за очила
 • филтрират 100% от УВ светлината до 400nm | повечето слънчеви очила филтрират до ~385nm
 • филтрират между 87% и 99% от вредната синя светлина** (в зависимост от модела)
 • филтрират 94% от инфрачервената светлина
 • имат антирефлексно покритие на задната повърхност
 • имат допълнителни покрития за по-лесно почистване
 • могат да се произведат по твоята рецепта
 • имат гравирано лого на всяко стъкло
 • имат поляризиращ филтър* (повечето модели)
 • имат уникални огледални покрития – пропускат повече по средата, за да виждаш повече, като отразяват повече в горната и в долната част на стъклото, предпазвайки едновременно и от директното слънце, и от отразеното от снега или водата
 • се предлагат в 4 основни цвята, предназначени за различни дейности на открито + специален жълт филтър за нощно шофиране

Сайт на производителя – Vuarnet

 • 100лв – 900лв

*поляризацията няма общо с УВ защитата. Това е допълнителен филтър, който някои слънчеви очила имат. Рядко се среща при модните слънчеви очила, по-характерен е за спортните модели. С този филтър контраста се повишава, тъй като изчиства ‘шума’ от отразената от плоски повърхности светлина, като например вода или сняг.

**за синята светлина се говори отскоро и се счита за модерен проблем, свързан с компютри и енергоефективни източници на светлина. Всъщност слънцето е отговорно за повече от половината количество вредна синя светлина, която стига до нас.