Компютри и синя светлина

 • Работиш ли с компютър?
 • Очите ти уморени ли са в края на деня?
 • Знаеш ли, че проблемът не е само вредната синя светлина?

Търсиш ли решение на проблема с уморените очи, или пък просто искаш защитни очила с превантивна функция?

Ето какво трябва да знаеш накратко:

Очите се уморяват при работа с компютър, защото работят повече време на близо, отколкото им е заложено да могат. За да облекчиш работата им, е нужно да работиш пред компютъра с очила с правилния диоптър за близка дистанция. Ако очилата ти са без диоптър, никоя защита няма да ти помогне и умората в края на деня ще остане.

Ако пък нямаш никакви оплаквания, сигурно си чул, че се предлагат защитни очила за работа с компютър. От тях има малко смисъл. Да, те предпазват очите от малка част от вредната синя светлина, която се излъчва от монитора, но той се оказва по-маловажният излъчвател на тази светлина в твоето ежедневие. Основният е слънцето.

Какъв реално е проблемът с компютрите?

Днес хората прекарват по 8-10 часа всеки ден пред екран на компютър, а след това още няколко часа и с телефон пред очите. Такава интензивна работа често е свързана с някакъв дискомфорт в края на деня, като например умора, зачервяване/сухота/болка в очите, главоболие, временно вечерно влошаване на зрението. Този проблем е идентифициран като ‘digital eye strain’ или Computer Vision Syndrome (CVS).

Какво е Computer Vision Syndrome (CVS)?

Когато човек, който ‘няма нужда от диоптър’, гледа в далечина (като в контекста на зрението ‘далечина’ е от 5-6м до безкрайност) очите му са в покой. Когато погледне телефона си, мускулите в очите се напрягат.

Този естествен механизъм се нарича акомодация. Еволюционно акомодацията е позволявала на човека да вижда на близо, за да може да работи с ръцете си. С промяната на ежедневието ни и затварянето в офиси (пък и вкъщи), човечеството внезапно иска твърде много от мускулите на очите, на които никога досега не им се е налагало да гледат втренчено на 40-60см по цял ден. В резултат на това те се пренапрягат, водейки до всички гореспоменати оплаквания. В редки случаи дори се схващат. Това състояние се нарича ‘спазъм на акомодацията’ и се характеризира с временно влошаване на зрението и надалеч. Не се притеснявай, не се усеща болка, временно е и минава след като спреш стимула (работата на близо), макар и понякога да трае дни.

Зрителната умора пред компютъра ни пречи да бъдем продуктивни

Вече започваш да навръзваш нещата, нали? Сутрин с отпочинали очи сядаш пред компютъра и виждаш ясно, по обяд започваш да си спомняш, че не си спазвал правилото за почивки на всеки кръгъл час, а в ранния следобед започваш периодично да си разтъркваш очите, защото ‘ги усещаш’. Вечерта около 6 си щастлив, че и този ден свърши и вече няма да погледнеш компютър до утре, но само 2 часа по-късно вече си навъртял още 30мин в любимата си социалната мрежа.

Какво е решението?

Тъй като причината за CVS е свързана с диоптър, решението също е подходящ диоптър за работа с компютър. За целта е нужно да се направи преглед на зрението и да се определи правилния диоптър за теб, и то специално за работа на близо.

Защо защитните очила за компютър не са решение?

Популярни в последните почти 10 години са т.нар. ‘сини филтри’. Може да бъдат безцветни поглъщащи, отразяващи със синьо покритие, или просто т.нар. ‘геймърски’ жълти очила, като всички те отразяват или поглъщат малка част от вредния спетър – между 10% и 35% от светлината между 415nm и 455nm, която виждаме като синьо-виолетово.

С тези очила се постигат 2 неща:

 1. Дават малко повече комфорт на очите, защото топлата светлина е по-приятна – нещо, което можеш да постигнеш и чрез настройките на екрана си, или по-добре чрез допълнителен софтуер (български), а също и купувайки топло бели крушки за дома и офиса. Внимавай обаче, защото прекалено топлата светлина има приспивен ефект върху организма. В работна среда обикновено се слага студено бяла светлина не само защото е по-евтино, но и за да държи работниците будни и с активен мозък. Топло бяла или направо жълта светлина се слага в барове, за да предразположи хората към разпускане.
 2. Филтрират 15-20% от вредната синьо-виолетова светлина като по този начин (се твърди, че) намаляват риска от МДСВ (AMD) – очно заболяване, което се среща най-често при хора над 65г. Това само по себе си звучи като солиден аргумент в полза на очилата със син филтър, но ето още факти за по-пълна картина:
  • Други рискови фактори за МДСВ са тютюнопушене, ген, наднормено тегло и лоша диета;
  • Доказано е, че изолирана и интензивна светлина с дължина около 435nm може да увреди ретиналните клетки на животинско око в лаборатория. Връзката с човешко око в живия свят не е доказана;
  • Очилата филтрират само 20% от въпросния спектър;
  • Основният източник на точно тази вредна синя светлина, за която модерните LED източници са набедени, е слънцето, с интензитет хиляди пъти повече от екрана на компютъра ти;
  • Ефектът на синята светлина е кумулативен. През целия живот, всяка минута, в която си изложен на нея, вредният ѝ ефект се натрупва. Това означава, че ако все пак приемеш присърце задачата да се пазиш от тази светлина, то трябва по-скоро да намериш слънчеви очила, които предлагат такава защита, а компютърът ти е последната грижа.

В заключение

Ако имаш оплаквания от компютъра или друга работа на близка дистанция, то ние ще намерим решение на проблемите ти и то ще е с диоптрични очила. За целта си запиши час за преглед тук.

Ако нямаш оплаквания и не искаш диоптър, но те притеснява вредната синя светлина, съществуват следните решения:

 • Слънчеви очила със защита и срещу синята светлина. Единствените такива, за които знаем за момента, са Vuarnet, които я филтрират между 85% и 99%;
 • Покритие за безцветни/прозрачни очила. Ние препоръчваме Crizal Prevencia на Essilor, което отразява 20% от вредната синя светлина, следователно лещите ‘блестят’ в синьо-виолетово;
 • Вградена в материала на лещата защита, като например фотосоларните лещи Transitions, които абсорбират 20%;
 • За максимална защита в неслънчеви очила, е възможна комбинация от абсорбиращ материал + отражателнo покритие, като така се постигат около 35%.